Seminarul de Cercetare Interdisciplinara a Religiilor si Ideologiilor


Noul număr JSRI – vol. 15 nr. 44 vara 2016

Vă anunțăm apariția noului număr al revistei Journal for the Study of Religions and Ideologies: volumul 15, numărul 44, vara 2016.

Revista se deschide cu un text despre morfologia utopiei semnat de Corin Braga, unde este analizată conexiunea dintre utopie și imaginea paradisului.

În continuare, articolul lui Doru Pop aduce în discuție discursul politic și mediatic referitor la refugiații musulmani. Concluzia autorului este că, în eșantionul mass-media analizat, este construită o formă nejustificată de islamofobie, care este cultivată din motive ideologice.

Michael Shafir investighează comparativ modalitățile de construcție ale memoriei Holocaustului în mai multe țări post-comuniste, evidențiind rolul pe care îl joacă ideologia și religia.

Relațiile dintre autoritățile comuniste și comunitățile religioase din Montenegru în perioada postbelică reprezintă subiectul articolului semnat de Adnan Prekic. Autorul este preocupat cu precădere de felul în care religia a fost marginalizată în intervalul de timp 1945-1955.

Tot dintr-o perspectivă istorică este construit și articolul propus de Ioan Bolovan. Acesta explorează tema modernizării și a propagandei în periodicele din presa religioasă a Transilvaniei din perioada modernă.

O teză inedită este susținută în articolul lui Volkan Yeniaras. Deși în mod tradițional Islamul este asociat cu anti-consumerismul, textul respectiv oferă dovezi empirice pentru existența unei elite islamice care își construiește identitatea prin consum, ajungînd pînă la a susține consumul impulsiv.

Textul semnat de Jonathan Tuckett reprezintă o incursiune fenomenologică într-un domeniu non-tradițional al studiilor religioase: artele marțiale – respectiv, fenomenul Kendo. Lucrarea își propune să demonstreze că o abordare critică a artelor marțiale poate contribui la problematizarea religiei ca și categorie analitică, în special în relație cu categoriile „secularului” și ale „naționalismului”.

Ultimul text din acest număr reunește contribuțiile lui Oleg Pavenkov, Ilya Shmelev și Mariia Rubtcova, fiind centrat pe analiza modalităților de adaptare psihologică (în relație cu nivelul religiozității) dezvoltate de studenții din două universități din Moscova.

JSRI 44

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.