Seminarul de Cercetare Interdisciplinara a Religiilor si Ideologiilor


Două prelegeri SCIRI

Joi, 2 aprilie 2015, vă așteptăm la două prelegeri SCIRI susținute de studente ale Facultății de Istorie și Filosofie și respectiv Facultatea de Sociologie și Asistență Socială:

Casandra Boldor – Obsesia fericirii ca pattern cultural

Adina Baciu – Charlie Hebdo- între libertatea de exprimare și apărarea moralității și religiei

Întîlnirea are loc cu începere de la orele 18.00, în sala 125, etaj 1, Clădirea centrală a Universității Babeș-Bolyai, str. M. Kogălniceanu nr. 1.

Puteți confirma participarea și pe pagina FB dedicată.

Mai jos sunt rezumatele celor două intervenții:

Este fericirea adevărul? Obsesia fericirii ca pattern cultural

Pornind de la lucrarea lui Eric G. Wilson, Împotriva fericirii. Elogiul melancoliei ca analiză critică la modelul sociocultural al societăţii americane, şi cu aplicaţie la binecunoscuta melodie “Happy” a cântăreţului Pharell – ce a creat un fenomen la nivel mondial, prezentarea îşi propune să dezbată obsesia fericirii ca pattern cultural.  Ne întrebăm în ce măsură modelul fericirii obsesive este unul real, potrivit sau sănătos pentru orice cultură la nivel particular, dar şi la nivel intercultural. Omul, prin natura sa, îşi găseşte finalitatea în căutarea fericirii; însă în ce măsură modul în care percepem astăzi acest scop, respectiv formula după care ar trebui să ne ghidăm, este una apropiată adevărului lumii noastre, ne rămâne să trecem prin filtrul ochiului critic.

Charlie Hebdo- între libertatea de exprimare și apărarea moralității și religiei

„Sunt sau nu sunt Charlie?”- este o întrebare controversată care a apărut în urma sângerosului atac terorist din Paris. Scopul prezentării este acela de a oferi o perspectivă cât mai obiectivă asupra contextului în care a avut loc acest eveniment tragic. Cele mai importante aspecte tratate țin de: libertatea de exprimare, însemnătatea pe care publicarea caricaturilor cu tentă religioasă a avut-o pentru islamiști, Jihad, libertatea religiei, confruntarea dintre două culturi diferite ș.a.
Putem spune că acest atac terosist a fost făcut pentru apărarea moralității și religiei? Este libertatea de exprimare absolută? Practicile editoriale adoptate de către ziariști au provocat reacția radicală a islamiștilor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să găsim un răspuns.
Prelegeri SCIRI 2 aprilie
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: