Seminarul de Cercetare Interdisciplinara a Religiilor si Ideologiilor


SCIRI 4 iunie: Paradigma virtualului şi transgresarea umanului

Va invitam la prezentarea lui Rares Iordache de vineri, 4 iunie 2010, orele 16.00 la Catedra de Filosofie Sistematica (M. Kogalniceanu 1, etaj 1, sala 130).

Tema conferintei: Paradigma virtualului şi transgresarea umanului

Rezumat: Actualitatea unei teme de cercetare depinde de interesul comunităţii ştiinţifice pentru ea, de punctele pe care aceasta i le acordă. În filosofie se spune că nu este important de unde începi, ci este important „să începi”. Inclusiv noile tendinţe, dacă aş putea folosi această sintagmă, conduc explicit spre acest lucru: evoluţia tehnologică devine deja un nou mod de a filosofa în care nu mai este nevoie de Platon, Descartes, Hegel sau Kant. Acum jocul s-a mutat în terenul „minunăţiilor tehnicii” care au derapat omenirea într-o altă perioadă de timp, de la era umanului trecându-se după mulţi autori la era post-umană sau chiar trans-umană. Aici se află spaţiul de joacă al virtualului, un concept încă destul de întunecat în ceea ce priveşte semnificaţia sa recentă. Problematica este una actuală, iar conceptualizările sunt legate inclusiv de tema
spaţiului virtual, ca şi delimitare sau stabilire a unui posibil orizont conceptual. Definiţiile termenului conduc pe rând la posibilitatea de constituire a respectivului act sau existenţa în stare latentă, pasivă, unui ceva care urmează să devină activ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat: